moja, naša zgodba

Se še spominjate brezskrbnih otroških dni, ko smo s prijatelji tekali po travnikih, se skrivali v gozdu in počeli vragolije, za katere vemo le mi in naši prijatelji? Na tak način, kot večina, sem se tudi sam spoznal z lokostrelstvom. Sami smo si izdelovali loke in puščice iz leskovih vej in tekali po bližnjih gozdovih.

Bili smo Robin Hoodi, indijanci, vojščaki… Saj veste, domišljija ne pozna meja! Na žalost je tega dandanes vse manj, saj otroci in mladostniki vse več časa presedijo pred računalniki in televizijo ali pa s telefonom v roki.

Moji začetki

Bolj resno sem se z lokostrelstvom spoznal pri 24 letih na 10 urnem tečaju. Takoj sem spoznal, da je to ljubezen na prvi pogled in tako je postal moj šport številka 1. Dobrih 7 let sem bil aktivni tekmovalec in v teh letih ustrelil štiri državne rekorde. Z dobro lokostrelsko ekipo smo potovali po celi Evropi in se udeleževali raznih tekem, kjer sem pilil svoje znanje, tako tehnično, kot tudi mentalno.

Med tem časom smo v Tržiču ustanovili tudi lokostrelski klub- GLK Tržič (Gorenjski lokostrelski klub), ki deluje še danes in ima preko 80 članov. Pred približno 25 leti je Ministrstvo za šport pričelo s programom za mlade.Njihov cilj je bil, da čim več otrok in mladostnikov odvrne od alkohola in drog ter jih spodbudi k raznoraznim aktivnostim. Imel sem možnost pridobiti licenco za učitelja 1. Kmalu sem spoznal, da je moje poslanstvo lokostrelstvo približati čim širši množici ljudi. Zakaj? Ker je to šport za vse generacije, za oba spola, za zdrave, za bolne, za invalide, za ljudi s posebnimi potrebami. Ker je lokostrelstvo olimpijski šport in ga človeštvo pozna že preko 50.000 let in ga “imamo v krvi”. To je šport oz. prvina, ki je pomagala človeštvu, da se je ohranilo vse do danes.

predaja znanja

V svojem dolgoletnem poučevanju sem razvil enega najhitrejših sistemov učenja lokostrelstva za začetnike in invalide, na kar sem res ponosen. Poleg svoje redne službe sem lokostrelstvo poučeval najprej na dveh osnovnih šolah v rojstnem kraju (OŠ Bistrica, OŠ Križe) s pomočjo prijatelja, prav tako učitelja lokostrelstva-Marijana Radosavca.

Skupaj sva organizirala tudi raznorazne lokostrelske prireditve, tekme in turnirje. Ker pa se je pri zadnjem delodajalcu stanje delovanja firme poslabšalo, sem ostal brez službe. Situacija me je pripeljala do točke, da sem malo bolj resno začel razmišljati, da bi ustanovil svoje podjetje. In sem ga res! Poimenoval sem ga “THE BEST ONE”.

the best one

Zakaj tako, se boste vprašali? Še preden sem podjetje ustanovil, mi je hčera Patricija za rojstni dan podarila doma izdelano majico z napisom The best one. Kaj češ boljšega, kot to, da ti otrok podzavestno, spontano podari ime podjetja, čeprav zanj še nihče ni vedel! Kmalu po odprtju podjetja, smo postavili šotor v Veliki Zaki pri Camping Bled, kjer še danes nudimo srednjeveško-lokostrelsko izkušnjo.Nato pa je nastopil drug problem, problem sezonske narave. Na Bledu delujemo namreč samo od aprila do oktobra. Moj naslednji izziv je bilo potrebno uresničiti- poučevanje po šolah po celi Sloveniji. Poučujem v petih šolah (OŠ Bistrica, OŠ Križe, OŠ Gorje, OŠ Lesce, OŠ Moste pri Komendi), v Mladinskem centru Mravljišče Komenda in Dijaški dom Ljubljana Tabor.

Res mi je v veliko veselje in čast, da lahko svojo strast do lokostrelstva delim z mladimi nadebudneži. Facebook

Parkur draga

Leta 2016 smo prevzeli lokostrelski parkur v dolini Drage na Gorenjskem, ki je odprt skozi celo leto. Tu uživam ob postavljanju novih prog in tarč za ljubitelje streljanja z lokom v naravi. Uživam ob organizaciji tekem za PTL ( pokal tradicionalnih lokov) in vsakoletnega Zimskega trojčka ( tri zimske tekme), ki so namenjene predvsem druženju z ljubitelji lokostrelstva. 

Facebook

Archery Wars

Leta 2017 smo se odločili za nakup opreme za Archery Wars – lokostrelske vojne, ki je nekoliko drugačen način streljanja…seveda z lokom 🙂

Moram poudariti, da brez domače spodbude ne bi bilo nič. Žena Dunja verjame vame in me podpira pri vseh odločitvah, hčeri Patricija in Larisa vedno priskočita na pomoč, ko ju potrebujem. Facebook

Pri nas se vse vrti okoli lokostrelstva

Bi bili radi z nami? Pridite nas pogledat na naše lokacije in mogoče skupaj spodbudimo tisti zaspani 50.000 let stari gen. Seveda se vsak sam odloča, ali je to šport, kot je to zame, občasna rekreacija, ali pa samo en kamenček v mozaiku vašega življenja.

Če ne poizkusite, ne morete vedeti…

ekipa

“Srce in motor” naše dejavnosti.
Robert

Tri cvetke, deklice za vse.
Larisa, Patricija in Dunja